bergmeijerghana.reismee.nl

Ingeburgerd in de cultuur!

Lieve Allemaal!

Gister hebben we voor het eerst echt kennis gemaakt met Tina (I am your Big Black Mama, even I don't look like her!) de leidster van Syto, onze organisatie hier. Aan haar merk je gelijk dat ze een echte ghanees is. Zo open, vriendelijk en een echte afrikaanse vrouw! super leuk! Van haar hebben we 3 uur lang allemaal informatie gekregen over de cultuur hier, hoe je moet reageren op sommige dingen, zoals huwelijksaanzoeken, het eten, de kleding noem het maar op, alles heeft ze verteld! Daarna hebben we met de groep in een heel gezellig restaurantje even snel iets gegeten. En toen kwam het leukste gedeelte van de dag: de Drum&Dance lessen! Heel erg leuk om een keer op een afrikaanse manier te doen! Als eerst hebben we een traditionele afrikaanse dans geleerd, de Fume Fume. Iedereen die in Ghana woont moet die dans kennen, dus er was geen ontkomen aan, zeker niet voor Marc! Hij als man is hier echt the boss and father Marc! Daarna kregen we een uurtje nog drum lessen van Edward, de Drumleraar van de organisatie. Na een uurtje getrommeld te hebben heb je aardig last van je handen, maar ondanks dat, was het erg leuk om te doen!

En dan de markt; de Ghanese markt, want je weet niet wat je ziet, hoort en ruikt! Nog steeds komt nu de ontzettend vieze geur van varkenspoten en vis naar boven, een echt aandenken dus..! Met onze rugtassen stevig op onze buik gingen we de markt op. Aangezien je als toerist nogal veel foto's maakt, kon dat nu natuurlijk ook niet ontbreken, maar er was wel even een ander protecol voor! ''May I take a picture? Then I can always remember you in Holland and show you to my family because I love you!'' Nou, zolang je het zo aardig houdt, kon je mooie foto's maken, anders kreeg je een boze kreet naar je oren.. Zeer indrukwekkend om te zien hoe die mensen daar zo hun best doen, in die moeilijke en donkere omstandigheden, om ook maar 1 cedi te verdienen..! Verder een citytour gedaan, wat eigenlijk gewoon inhield; heel veel lopen, en zwaaien naar alle mensen. Maar ook zijn we naar de begraafplaats van Nukruma, de eerste president van Ghana, geweest, waar we als een soort beroemdheden ook nog met een hele klas kleine kindjes op de foto moesten. Zij keurig in uniform, strak vooruit, maar wat waren ze trots!!

Morgen laatste dag in Accra, dan vrijdag om 04.00uur op om te vertrekken naar het noorden, dus nu nog even genieten van onze nachtrust (met de airco die het geluidmaakt als een stortbui met windkracht 6..)

Liefs Saskia

Eva

Lieve Carlien (en familie!)

Wat een ontzettend mooie verhalen om te lezen en vooral .. wat een mooie foto's! Ik wil jullie bij deze heel veel plezier wensen. Deze reis zullen jullie zeker nooit vergeten
Tot de 14e!

Liefs Eva

Esther Nielen

Wat een leuke foto's! Schattige foto van moeder met kindje op de rug. Verder ben ik nog steeds onder de indruk van wat vrouwen allemaal met hun hoofd kunnen dragen. Ben heel benieuwd naar jullie verhalen straks in het noorden!
Groetjes, Esther vanuit een tropisch Nederland waar het vandaag zou moeten regenen en waar het paars plus kabinet niet doorgegaan is. Het is nu aan Ruud Lubbers als informateur. Wij zijn inmiddels benieuwd of we niet nog een keer naar de stembus moeten, wat een chaos.

Tessa en Anne

Lieve meiden & Marc, Yvonne,
Wat zijn jullie een dappere familie, nu al zoveel gezien en gehoord daar in Ghana. Volgensmij genieten jullie er ontzettend van! Ga zo door, en wij genieten stiekem een beetje mee via de computer. Wij zijn benieuwd hoe jullie het gaan krijgen in het weeshuis.
Dikke kussen & liefs van ons allemaal!
Tessa

mamma/oma/regine

lieve bergmeijertjes,
met mamma gaat het goed, de fysiotherapeut is net geweest en ze heeft allemaal oefeningen gekregen die we nu trouw elka dag gaan doen. We volgen jullie iedere dag hier op de 11de verdieping. We hebben erg gelachen om de dans en drumsessies. Wat goed van je Marc dat je aan alles meedoet. En Ivonne??? We willen graag ook een foto van jou!!! Veel sterkte met de reis naar het noorden, liefs van ons.

Lieke & Kevin (Travel Active)

Hallo Familie!!!

Wat ontzettend leuk om jullie verhalen te lezen en dat alles goed gaat in Ghana! Op naar het noorden voor een nieuwe uitdaging...

En Carlien & Saskia: respect voor jullie vader die zo leuk en enthousiast meedoet met de Drum & Dance lessen :) Leuke foto's zeg!

Heel veel succes verder en geniet van jullie tijd in Ghana!

Groetjes Lieke & Kevin van Travel Active

mike bergmeijer

Erg leuk om jullie zo te volgen. Het gaat jullie goed!

Majèl Derksen

Lieve Bergmeijertjes,

wij hebben natuurlijk alles al gelezen en bekeken en zijn toch wel erg verrast door alle mooie verhalen en foto's van jullie.

wij waren namelijk best een beetje bezorgd of 't allemaal wel goed zou gaan komen en hadden zo onze kleine twijfels over dit plan van jullie.
dus daarom als eerste toch maar even een boodschapje aan de 2 jonge dames Bergmeijer

Ergens heb ik gelezen dat jullie trots zijn op jullie ouders dat zij in dit avontuur van jullie zijn gestapt en dat is indedraad heel goed gezien dames!!. menig ouder had het niet gedaan!!.
en
toen wij de eerste verhalen lazen over het overbezette hotel en ook lazen dat marc met 5 vreemde mannen op een kamer lang, dacht ik nog......
dus dames, nogmaals, jullie kunnen met recht heeeeel heeeeel erg trots zijn op jullie ouders, maak er iets heel moois van!!

de foto's van van de dance en de markt ect zijn werkelijk schitterend. toch weer heel anders, dan ik gezien heb in zuid afrika. Is dus ook afrika maar dan anders

Petra en ik zijn natuurlijk heel benieuwd naar de volgende dagen als het avontuur echt begint.
en als jullie nog iets gedaan moeten hebben in nederland, laat het ons weten, dan regelen we het voor jullie, zodat jullie lekker onbezorgd verder kunnen genieten van deze mooie reis.

even nog voor yvonne en marc
het afgelopen weekend was perfekt in jullie huis in warns
en
we gaan waarschijnlijk de 2e week van augustus in het huisje van de buren met een lemsteraakje (8,5 mtr) voor de deur, die we gehuurd hebben voor een week. contacten lopen verder goed.
houd jullie op de hoogte als alles definitief is.
hartelijke groet Petra&Majel

buurvrouw anke uit warns

geweldig om alles zo mee te kunnen maken met jullie en wat fijn dat jullie zo genieten.
ook wij dachten dat jullie van't begin tot 't einde dag en nacht zouden moeten werken en vreselijk afzien met alles. blij te zien dat jullie (afgezien van het afzien hier en daar) tot ook hele leuke en bijzondere dingen meemaken. mogen wij Yvonne ook een keer op de foto zien???
wij zijn in warns en gaan onze en jullie haag knippen (ook zwaar hoor...!!!)
pas goed op jezelf en veel respect van ons voor jullie voor dit alles.
groetnis út fryslân,
anke en kees