bergmeijerghana.reismee.nl

Start in het gastgezin

Lieve mensen,

Na op donderdag nog Ghaneese kooklessen en Twi taal gehad te hebben, bleef de middag over voor koffers pakken, en een gezamelijk afscheidsetentje met de andere Nederlandse vrijwilligers. We hebben zeker hele leuke dagen met de groep gehad, en waren allemaal gespannen over het nieuwe avontuur.

Dat begon voor ons op vrijdagmorgen, om 03.00 uur de wekker, en zonder stroom en water!!Dus dat was koffers inpakken met slechts de zaklamp van Carlien. OM 04.00 uur naar het station gebracht om de weg te vervolgen naar Kumasi, 6 uur lang. Wel een prachtige reis, de ongelovelijke drukte in Accra van auto's en mensen veranderde langzaam in een gebied van groen, heuvels, verlaten wegen en nog steeds krottenwijken. Daar werden we opgehaald door Yvonne, een van de 8 kinderen uit ons gastgezin, en zijn met een ongelofelijk enge verlengde Mercedes, die in Nederland waarschijnlijk van de sloop gehaald zou zijn omdat hij daar uberhaupt al te slecht voor was!! Deze rit duurde ook nog 1,5 uur maar koste slecht 8 cedi's, dus 5 euro! Toen stonden we in Mampong en werden wij en de loodzware bagage nog een keer overgezet in een autootje ter grote van een Minicooper en over de weg die meer op een maanlandschap leek, voelden wij de bodem van de auto zelfs omhoog komen toen we over een hobbel reden...

Maar eindelijk waren we er, en werden hartelijk ontvangen door oma Theresa (die alleen lokaal Twi spreekt!) en alle andere bewoners van het huis, dat elk uur met 1 persoon lijkt toe te nemen! Gelukkig was de kamer heel groot, zodat we nu met z'n vieren liggen, Saskia met matras op de grond. 1,5 uur bezig geweest met muskietennetten, lakenzakken en bedbugs, en zo lagen we al om 19.30 uur in bed! Maar om 23.30 uur werden we ploteseling wakker van een enorme herrie, geschreeuw, muziek, gerap, het hele dorp leek naast ons huis te staan, maar het was de kerkdienst die tot 02.30 uur duuurde!! Vanmorgen, na de schrik van de grote kakkerlak en de nog grotere spin van 10 cm, ontbeten met gewoon wit brood en thee, dus tot dus ver zijn we nog niet overvoed met de Ghanese keuken! Dat zal allemaal nog komen, want de dagbesteding van iedereen hier bestaat ongeveer alleen maar uit koken!

Zojuist zijn we al even langs het project geweest, Mampong Babies Home! Meteen kwamen er drie kindjes van een jaar of 3 naar ons toe gerend op de oprijlaan, sprongen in onze armen, en hebben ons ook bijna niet meer losgelaten. Zo fijn om te zien dat die kindjes meteen een lach op hun gezicht krijgen als je ze ook maar een beetje aandacht geeft!! Ook Marc is zeer populair met zijn pet (die ieder babytje al op z'n hoofd heeft gehad) en zijn snoor is ook een zeer bijzonder! Dus morgen zullen we daar met heel veel plezier onze handen aan vol hebben!

Morgen volgen de fotos, nu snel terug naar het gastgezin want er wacht ons vast een lunch bestaande uit 3 kilo rijst, kip en groenten!!

Liefs

familie van der Zwet

Lieve allevier,
Jullie eerste bericht lazen wij op een schitterend terras aan de Egeische Zee in Molyvos, Lesbos. Het was zo fijn iets van jullie te lezen, want we leven natuurlijk enorm mee. Gisteren zijn we terug gekomen van een heerlijke vakantie op Lesbos met veel zee, zon, zwembad, strand, rust, Grieks eten, mooie boeken etc. We hebben inmiddels alle foto's en verhalen van jullie gelezen en genieten op afstand mee. Voor mij zijn de foto's erg herkenbaar. Er lijkt na ruim 20 jaar niet eens zoveel te zijn veranderd in Ghana. Ik weet zeker dat jullie net zoveel van dit land gaan houden als ik heb gedaan en dat jullie het straks als een voorrecht zien dat jullie er geweest zijn en het beleefd hebben. En dat ondanks de spinnen, kakkerlakken en andere ongemakken! Hier gaat verder alles ok. Morgen ga ik met Sanne naar Kerkrade. Mijn vader is inmiddels opgenomen in de verpleegkliniek in Kerkrade die hij ooit zelf heeft laten bouwen en waar zijn moeder een aantal jaren heeft doorgebracht. Hoe zuur en triest. Maandag is hij jarig, maar hij kan niet teveel bezoek hebben, dus we houden het rustig. Ik houd jullie natuurlijk op de hoogte. Heel veel liefs van ons viertjes voor jullie allemaal en speciaal van Sanne voor de meisjes. Veel succes en plezier daar! Jacqueline + 3

irene

lieve alle 4,ben wel enorm ontroerd nu ik jullie daar zozie met die lieve kleintjes..Wat een heerlijk geweldig gevoel moet het jullie geven,dat jullie zoo welkom zijn!
en dat jullie zoveel kunnen geven,liefde aandacht etc etc
Ben blij dat ik Yvonne ook op de foto zag..denk eraan dat dat vaker gebeurt hoor!!!
Jullie gaan daar een fantastische tijd doormaken...en heerlijk ook Sinterklaas spelen met al die cadeautjes voor de kinderen..wat een vreugde

Die Marc met zijn pet en snor,wat een superfotos ,die mama Theresa ziet er ook lief uit!
Toch geweldig van de moderne techniek,dat wij allemaal via computer kunnen meeleven en mee beleven wat jullie meemaken,in het echt nog leuker natuurlijk
Zou er dolgraag bij willen zijn..
de werkelijkheid is dat ik achter de computer bij Mariette zit,hebben hier geslapen..straks naar Warns
we hebben tot nu toe top weer,en top gehad..
Hopelijk kunnen we nu wel via blackberrij versturen,anders ga ik wel opzoek naar internet cafe

Bye bye dikke zoen Henk en irene

Lidwien & Evert

Oh wat genieten wij van jullie verhalen en foto's. Weer een klein beetje terug in Ghana. De sfeer die jullie beschrijven van het landschap, de blijdschap van de mensen ook in erbarmelijke omstandigheden, de droppies van kinderen in het weeshuis ......de kleur en zelfs de geur van het land komen in herinnering terug.
Carlien wat een fantastische bestemming heb jij gekozen en wat onuitwisbare ervaring om dit met zien vieren te mogen mee maken.
We volgen jullie op de voet.
Lieve groet, Lidwien & Evert

Petra en majel

Lieve Bergmeijertjes,
Wat een waanzinnige bijzondere reis hebben jullie bedacht. We hebben veel bewondering voor jullie, leuk om het allemaal te volgen, geïllustreert met foto's.
Ben benieuwd hoe de binnenkant van het huis van jullie gastgezin eruit ziet. Zijn jullie als enig gezin naar dit dorp gegaan, of zijn er meer mensen uit jullie groep in hetzelfde dorp?
Het is elke keer weer spannend om te zien of er bericht uit Ghana is!
Hier in ons kikkerland was er vandaag spannend nieuws over Stavoren. er is een onderhoudstrein door het stopblok gereden, heeft een (gelukkig lege tankauto) geramd en is dwars door een watersport winkel gereden, daarna net voor de waterkant gestopt!
Veel schade, maar niemand ernstig verwond gelukkig.
Alle liefs van Majel en mij!
P.S. leuk om Yvonne ook op de foto te zien.

Els Walenkamp

Hallo allemaal.
Hopelijk gaat het weer wat beter met Saskia.
Erg leuk hoor de verhalen met de foto's erbij.Een hele beleving.
In de praktijk hebben wij alles op orde.Zijn tot nu toe helemaal bij met alles.
Patricia en ik hebben het gezellig,het is wel aanpoten want het is erg druk.
Ik vraag mij of of die mensen anders allemaal naar de waarnemers waren gegaan.
Nog veel plezier en probeer ondanks de lange dagen ervan te genieten.
Een ervaring voor het leven.
Mevrouw Jasper vond het erg leuk dat ik haar belde om het adres door te geven.
Hartelijke groet Els Walenkamp.

Aafke van der Heide

Hee lieve Carlien en familie!

Wat een super leuke maar ook spannende verhalen allemaal, ook erg bijzondere foto's!!
Mooi dat jullie het naar jullie zin hebben. Ik blijf jullie volgen.
Liefs!

Showitha

Heee!
Ik ben Showitha.. ik ben 3 maanden in Ghana geweest en verbleef ook bij mama theresa en werkte in Mampong babies home! Ik ben daar samen met mijn moeder geweest. Ik google nog vaak op het weeshuis en gastgezin en zo kwam ik dit weblog tegen. Wat leuk om te lezen! Ik herken zoveel! De kakkerlakken in huis zijn er veel! Koop vooral insectenspray en je ziet ze niet meer terug! Als ik het goed begrijp zijn jullie ook met familieleden? Ik zou graag horen hoe het met de kinders en familie gaat. Ga dit weblog zeker volgen! Zouden jullie alsjeblieft in jullie beste Twi/Engels aan Mama thes en gezin de groetjes van mij (Showitha) en mijn moeder (Wilma) willen doen. Mother and daughter from Holland dan zullen ze het denk ik wel begrijpen. Oh als ik dit allemaal lees pak ik het liefst het eerste vliegtuig terug! Geniet ervan! Het zijn stuk voor stuk geweldige mensen en kinderen en een geweldig land!
Showitha.