bergmeijerghana.reismee.nl

Van huwelijksaanzoek tot Groeten uit de rimboe

Zaterdag 1 augustus
Vandaag zijn we naar Kumasi geweest, een stad met de grootste markt van west Afrika. Met inmiddels onze vaste taxichauffeur zijn we om 8.00uur vertrokken, en hij zou ons de hele dag rondleiden (voor 35E). Hij was natuurlijk heel trots met ons als westerse vrienden, en na een half uur kwam dan ook al de vraag aan Marc ''Are these two girls your daughters?''. Toen konden we de volgende vraag eigenlijk al raden; keurig via Marc vroeg hij nog geen minuut later: ''Do you allow me to marry one of your daughters?''. Na een vriendelijke afwijzing dat we in Nederland gewend zijn rond ons 30e te trouwen, bleef het de rest van de reis opvallend stil.. De weg naar Kumasi was geweldig, door de bergen, prachtige natuur en in het regenwoud naast de weg zouden er zelfs olifanten zijn! Naarmate we Kumasi naderden, veranderde het straatbeeld van verkoop van levensbehoeften naar verkoop van werkelijk alles wat je maar in en rond het huis kunt verzinnen (de begraafplaats naast de weg werd zo ook opgevuld met bankstellenverkoop), en een straat van wel 2 km lang met alleen maar auto-onderdelen; van spiegeltjes tot hele motorblokken. De hele westerse samenleving dumpt zijn spullen waarschijnlijk in Ghana, we hebben onze ogen uitgekeken!

In Kumasi zijn we eerst naar wel 15 banken geweest om geld te pinnen, wat helaas mislukt is, de bank in ons dorp mampong is nl 1 week dicht. We kunnen zuinigjes aan nog even vooruit.

In Kumasi stad eerst de zo lang van gedroomde hanburger met friet! gegeten en dan gaan we eindelijk naar de markt. Over het spoor, naast het spoor, op straat, overal maar dan ook overal mensen, tienduizenden,!!! die allemaal wat te verkopen hebben, ofwel vanuit een kraampje van 1 bij 1 m, ofwel vanuit een zinken tobben op hun hoofd waar werkelijk alles in vervoerd wordt, schoonmaakdoekjes, ananas, stinkende vis, waterzakjes, emmers, zelfs levende kippen. En wij zijn bijna de enige blanken en worden overal begroet en aangestaard, een rare ervaring.De vrouwen in Ghana kleden zich allemaal, hoe arm ook, met prachtige gekleurde stoffen, dus wij besluten ook een lapstof te kopen. Moe van alle indrukken omdat er werkelijk niets maar dan ook niets op Holland lijkt, gaan we einde middag weer terug naar ons rustige Mampong.Ook onderweg:druk,druk,druk en ook een Politie controle. De chauffeur moest zijn rijbewijs afgeven en er werd wat naar zijn nummerplaat gekeken en we mochten weer doorrijden. Dit ritueel moesten alle auto's ondergaan (alleen maar taxi's trouwens). Er stonden zo'n 20 agenten .Later zei de chauffeur dat hij altijd een biljet van 1 Ceddi in zijn rijbewijs heeft zitten. Deze wordt er dan uitgehaald door de agent en dan mag je doorrijden. Als he dat niet doet ben je de klos en loop j de kans mee naar een bureau te moeten voor verder onderzoek.Corruptie heet dat dus, maar ja 1 ceddi is ongeveer 50 Eurocent. Maar duizend auto's op een dag levert heel wat Ceddi's op. Het gevang is ons dus gespaard gebleven.

De afgelopen dagen lekker gewerkt in het Babieshome. Ook al zijn de dagen best wel lang en vermoeiend met al die drukke kindjes, die af en toe alleen maar lopen te huilen is het toch geweldig om daar elke ochtend weer heen te lopen en alle lieve kindjes weer te zien! We hebben heel erg veel luiers en melk gekocht voor Babieshome om alles daar nog wat beter te maken, aangezien we de hele dag katoenen luiers moeten vouwen met daarom heen een plasticje. Overigens ook een erg vies klusje voor degene die dat elke keer moeten wassen met de hand met al die diaree! Maar ondanks alles genieten we er toch allemaal heel erg van en weten we nu al dat het afscheid volgende week toch best wel zwaar zal worden!

We zitten nu Donderdagavond in Tamale, hebben een weekendje vrij, na een busrit van 7 uur : we zaten vanochtend al om 7 uur in onze taxi naar Kumasi om daar op 10 uur de bus te nemen. Nu slapen we in het Guesthouse van de Presbytoriaanse kerk (25 Ceddi) Voor Yvonne een grote teleurstelling. Ze had zich verheugd op een hotel met frisse lakens, handdoeken en goed ontbijt, maar helaas: weer een nacht in onze slaapzakken, geen hanndoeken, en geen ontbijt. Echt basic met zelfs een petroleumlamp op batterijen!! Er is wel een wc maar geen papier. gelukkig had Yvonne dit zelf meegenomen. Morgen vroeg gaan wij door naar 'Mole Park' een reservaat waar wij een motel hebben geboekt. Hopenlijk is dat eindelijk een frisse kamer. Ze hebben wel een zwembad!

Foto's volgen nog. Veel liefs van ons allemaal.

PS: Carlien is ingeloot voor Psychologie in Leiden!!

mamma/oma/regine

hoi allemaal, wat een avontuur maar weer. Marc, waarom huwelijk je je dochters niet meteen uit, heb je dat maar gehad, je weet nooit met wat voor een schoonzoon ze nog aankomen. Deze heeft tenminste een goede baan!!!
Ik heb trouwens later terug kunnen boeken, dus ik ben er als jullie thuis komen en kan jullie ophalen op schiphol. We zitten nu bij Jan Hein en Magda, lekker in de tuin met mooi weer. Morgen weer naar huis, dan komt Mike ooknog langs en gaan we zondag zeilen op de Kaag, zonder mamma natuurlijk, maar die kan wel een paar uurtjes alleen zijn, dat is ook goed voor haar, want ze wordt wel erg afhankelijk. Het gaat goed met haar, ik hoop dat jullie straks het verschil zien met toen jullie vertrokken. Kijken jullie uit voor de leeuwen straks!!! En we wachten op de foto's, veel liefs, van ons allemaal en tot het volgende verhaal. We genieten erg van jullie avonturen.

Diederik en Marijke

Lieve buurtjes,
Wat een verhalen weer, enig om te lezen, geweldig, vermoeiend en wij zien zelfs overeenkomsten met onze belevenissen! Geen huwelijksaanzoeken trouwens, hoor!! Hebben we het nog wel over in Warns. Zijn sinds vandaag weer thuis.
Trouwens, het is al een tijdje terug gebeurd, maar had iemand jullie al gemaild dat er een trein in Stavoren door de startblokken is gereden, dwars door de winkel die er pal achter ligt en daarna tot stilstand is gekomen. Voor een indrukwekkende luchtfoto, www.nu.nl:) Zijn we er even een zomer niet....
Geniet van de laatste week, tot gauw
lieve groet

Leonore en Coby

Net een heel verhaal getypt, maar door de 'snelle' computer van omie ineens alles weg. Maar goed, klinkt als een heleboel ontzettend mooie ervaringen! En Carlien, wat fijn dat je bent ingeloot voor psychologie. We gaan een leuke tijd tegemoet ;) Geniet nog van de laatste week daar, en we zijn benieuwd naar alle verhalen als jullie terug zijn.

Veel liefs, tot ziens

ps. Jullie zitten daar wel goed, hier heel wisselvallig weer, vandaag 24 uur regen!

mike

Hoi allemaal, Wat een fantastische ervaring. Dat zal jullie een stuk "rijker" hebben gemaakt en het is een goede inspiratie voor ons. De fotos zijn ook heel leuk en ik erken "helaas" veel van toen Marina en ik zo'n 20 jaar geleded in Ghana zijn geweest. Ik zeg "helaas" omdat het betekent dat niet zo ontzettend veel is veranderd. Maar jullie vrijwilligerswerk is naturrlijke een kleine bijdrage aan hun vooruitgang. Well done! Have a great last week en safe travels back.

Felicitaties aan Carlien met haar plaats in Leiden.

PS, Marc, je kan je pin kaart ook gebruiken binnen de bank as crediet card. je hoeft niet een pin machine in the muur te hebben om geld te krijgen.

Marleen & Tessa

Heee lieve familie,
klinkt allemaal weer geweldig. We liggen redelijk vaak in de slappe lach om hoe jullie de situatie beschrijven. Marleen herkent veel van Tanzania zoals de markt. Geniet van de laatste daagjes!

Dikke kussen en knuffels,
Marleen en Tessa